Liv i en sten – Jonas Falcks återskapade iakttagelser

Ida Rödén - Akvarellerade teckningar och objekt

Datum: 8/5-20 till 31/5-20

Vernissage: 3 maj kl 17-20

Akvarellerade teckningar och objekt

8 – 10 maj bjuder Ida Rödén på guidad visning av utställningen, varje hel timme för fyra personer åt gången:
fredag 17 – 20
lördag och söndag 13 – 17
visningen tar c:a 15 min

8 – 9 maj sker även live poesi och streaming med poeten och författaren Magnus William Olsson.

Läsning sker ur Eremitkräftans sånger, en poetisk parafras och närläsning av Gamla Testamentet, förlagt till undervattensmiljö. Visningen tar c:a 30 minuter vid de tidpunkter Magnus Willian Olsson medverkar. För att säkra en plats vid specifik tid går det bra att maila in en bokningsförfrågan till ida@idaroden.com.

I Ida Rödéns märkliga samling Liv i en sten – Jonas Falcks återskapade iakttagelser får vi bevittna säregna mutationer, egendomliga utdöda vattenvarelser och svampar med skelett – ja något av en ”naturalie-wunderkammer” framtonar sig.
Den unika samlingen bygger på den aldrig erkända vetenskapsmannen Jonas Falcks upptäckter som aldrig gick att passa in i 1700-talets tankesystem. Projektet kastar därmed nytt ljus på vetenskap, sanningshalt och historia när Rödén rör sig i dennes fotspår, vars upptäckter en gång riskerade rubba den store artsystematikern Carl von Linné cirklar.

Och allt har sin upprinnelse i en urholkad sten vid Kultsjön, 2014. Där fann Rödén sin vetenskapsman vars upptäckter öppnade portarna till den parallella verklighet som hon sedan dess fortsatt katalogisera; ett expanderat utforskande som visar på möjligheter: på vad som hade kunnat vara och kanske på sitt sätt är.

Varmt välkommen!

TEGEN2 följer folkhälsomyndighetens alla rekommendationer och tar med dessa i planeringen av verksamheten. Därför sprider vi ut och begränsar visningar under utställningen.

Galleri