Party expanded – Party for Lars

Lars Hillersberg, Lars-Gunnar Bodin, Gun Callmer, Carl Johan De Geer, Öyvind Fahlström, Karin Frostenson, Bengt Emil Johnson, Pia Jämtvall, Jan Manker, Ulf Rahmberg, Kjartan Slettermark, m.fl.

Datum: 8/10-21 till 31/10-21

Vernissage: 8 oktober kl 17 - 20

I Sven Harrys imponerande fyrverkeri Party for Öyvind, runt den lysande fixstjärnan Öyvind Fahlström, firas tidsandan – det hungrigt upproriska, omvälvande, politiskt ifrågasättande 60- och 70-talet.
Med kamratkretsens gränslösa upptåg och nära samarbeten som bränsle: artfränderna; pussgänget; serietecknarna och de konkreta text-/ljud-pionjärerna och inte minst kvinnorna vars betydelse äntligen blir rättvist belyst. Party for Öyvind ska sen vidare ut på turné i Europa, allt som allt en ambitiös genomlysning av en tidsanda vi behöver påminna oss idag, ställda inför många av de frågor som då var brännande aktuella: rovdrift, ekonomisk ojämlikhet, rasism, apartheid.

Vem var Lars Hillersberg? Frågar den pålästa guiden efter visningen på Sven Harrys, som svar på frågan om vi kan ha missat några verk. Och vi tänker efter för att inte bli svaret skyldiga:

legendaren från mytomspunna Puss… han som startade undergroundtidningen…med sitt stipendium… redaktören…det rytmiska geniet…den mycket uppskattade läraren på Konstfack …den elakaste satirikern… en av tidsandans centralfigurer... men framförallt konstnären Hillersberg…skildrare av staden…popkonstnär före popkonsten…finns inte han med?

Därför har vi satt ihop utställningen Party expanded – Party for Lars

”Nej, Lars Hillersberg är inte antisemit.” Praktiskt taget alla de tunga namnen i svenskt konstliv har framfört det i omgångar, även om Hillersberg också var omdömeslös, ja. Men ”absolut inte antisemit.” (Peter Cornell, Expressen* )

Man frågar sig: vem hör det obetydliga ordet inte när det föregår av antisemit?

”Det finns ju de som kommer att göra seriösa undersökningar om vad som faktiskt har hänt” sa Lars Hillersberg 2001 i en intervju. Att någon slags upprättelse någon gång skulle komma hade han förstås hoppats på.

Men tyvärr, vi kommer göra er besvikna. Det här är ingen upprättelse, ingen inlaga i en debatt, inget försvar. Det är Party Expanded – Party for Lars – en utställning på TEGEN2 av Lars Hillersbergs konst: måleri, teckning, originalgrafik, foto, video, tidskrifter och affischer, tillsammans med verk av Carl Johan De Geer, Karin Frostenson, Jan Manker, Ulf Rahmberg, Kjartan Slettermark, m.fl. (varav några deltar och andra inte på Sven Harrys)

Livet är en fest! Varmt välkomna!

Sagt om Hillersbergs konst:

*Här finns fortfarande mycket att utforska. Peter Cornell, Expressen
https://www.expressen.se/kultur/agitator/

”Frågan är om någon då hittills hade varit inne på att skildra hur ödsligt det kan eka kring den amerikanska populärkulturen, redan innan popkonsten nått hit och etablerats som begrepp i början av 60-talet.” Karsten Thurfjell, SVR
https://sverigesradio.se/artikel/5563932

När jag läser Konstfackprofessorn Andreas Bergs praktverk Lars Hillersberg – entreprenör och provokatör häpnar jag inför konstnärens briljans, inte i huvudsak som satiriker utan som tecknare och målare med en ovanligt drabbande närvaro. https://www.fria.nu/artikel/98608

Konstnären dominerar över satirikern

Ställd inför Lars Hillersbergs oeuvre fastnar jag för konstnären, snarare än för satirikern. Kanske för att jag kan de stora teckningarna och målningarna sämre. Jag blir överraskad av hur medvetet Hillersberg återkommit till vissa teman. Se exempelvis ”tidningsläsaren”, en gubbe som skymtar fram bakom en utfälld broadsheet-tidning av gamla mått. Formen kunde sedan bli fladdermus i något verk och fjäril i ett annat. Ett spännande exempel på hur Hillersberg skapade en egen ikonografi.
…Inför stadsmålningarna förstår jag varför Ulf Linde kallade Lars Hillersberg ett ”rytmiskt geni”. Allt virvlar runt, svart och vitt, ont som gott, och bildar en fond för den nya människan.
Håkan Nilsson, SvD
https://www.svd.se/konstnaren-dominerar-over-satirikern

Länkar till två videos
1) Lars Hillersberg, Grisbrottaren : https://youtu.be/IdPfr0812yY
2) Kjartan Slettermark, Møte med Kjartan Slettemark:
https://tv.nrk.no/serie/norsk-kunstner/1978/FOLA00000774

Varmt tack till: Peter Bodén; Carl Johan De Geer; Annica Einarsson; Valdemar Gerdin; Pia Jämtvall; Kjell-Åke Olsson; Ulf Rahmberg; Dan Rorsman; Christina Hedlund; Karin Frostenson; Mikael Katzeff; Folke Wickman; m.fl.