VALENTINA DOBROVAS LIV – ETT DOKUMENTÄRT PROJEKT

Nils Claesson och Denis Romanovski (2000 – 2019)

4/10-19 till 27/10-19

Familjer gömmer sina hemligheter i verkliga eller virtuella bankvalv eller i en grop i trädgården. Nästa generation och generationen efter den blir så att säga arvtagare till en icke avslöjad hemlighet. Barn och barnbarn ärver en berättelse som aldrig formulerats och växer upp med en känsla av att någon gång måste någon tala klartext så att sanningen kan komma fram. Ord som aldrig sagts. En berättelse som ändrar ton, men är sann, fast den ständigt skiftar. Den består av saker som kan berättas och saker som inte passar sig att uttala eller ens minnas. Den förflutna tiden upphör aldrig att överraska nuet. Nuet består av tidsmässiga brott vilka gör det möjligt att säga saker mera öppet. Luckor in i hemligheternas gömmor som öppnas och stängs. Glömskan är ett hav och minnet ett rev.

Valentina Dobrovas liv bygger på ett filmiskt samarbete mellan Denis Romanovski, Valentinas barnbarn, och Nils Claesson – en person inifrån en familj och en person utifrån. Det är en berättelse om en berättelse, då hon för första gången någonsin berättar hela sin livshistoria. Och en rumslig gestaltning av fotofragment – Valentinas alla privata fotografier som hon en dag i vrede rev sönder, alla utom ett.
Vladimir Romanovski, Denis far, har också bidragit med filmer, foton och arkivfynd. Översättning från ryska: Kajsa Öberg Lindsten

Född i läger – Lördagen den 5 oktober kl 13 – 16 ordnas ett samtal på galleriet om utställningen. I samtalet deltar Vladimir Romanovski, Valentina Dobrovas son som föddes 1941 i Gulag, som son till två politiska fångar. Han tillhör den första generationen av barn som föddes i Gulag och som överlevde eller fick leva. Han kommer att tala om hur hans bakgrund färgat hans liv och om sin politiska aktivism – kampen för att inte alla offer för stalinismen ska glömmas bort eller suddas ut ur historien.

I samtalet deltar också Staffan Julén, dokumentärfilmare och forskare vid Institutet för framtidsstudier och Nils Claesson och Denis Romanovski. Moderator för samtalet är Tinna Joné, dokumentärfilmare och lektor i dokumentärt berättande vid Stockholms dramatiska högskola. Samtalet kommer att tolkas mellan ryska och svenska av professionell tolk. Samtalet blir en del av projektet och kommer därför att filmas.