KILLING TIME

Kent Klich

12/10-12 till 11/11-12

Kent Klich – Killing Time
Videoinstallation, landskapsfotografi

Videoinstallationen bygger på filmade, helt vardagliga sekvenser som människor från Gaza filmat med sina mobilkameror. Ett flöde av tid, samvaro, väntan. Eller hur fångar man dagen i Gaza? Materialet är filmat innan och under Operation Cast Lead (2008/09), som är det israeliska officiella namnet på attacken av Gaza. De flesta i filmerna, civila, som filmades eller filmade dog under attacken, så det är de efterlevande som i förtroende låter dessa ”video-dagböcker” av sina nära och kära leva vidare genom Kent Klich respektfulla återgivning.

Det har sagts att den fotografiska bilden aldrig kan lösgöra sig från sin referent och därför innebär att varje fotografi blir de dödas återkomst. I paradoxen, för genom sin frysning av tidens förlopp blir fotografiet också ett bevis på att tiden verkligen förlöper. Vad förmedlar då den rörliga bilden? Där rörelsen spöklikt finns inskriven.

I utställningen visas också From a distance, en serie landskapsfotografier som Kent Klich tagit från den israeliska sidan, in mot Gaza. Ett öppet landskap.

Kent Klich är en prisbelönt svensk fotograf bosatt i Köpenhamn med hela världen som arbetsfält, och med många utställningar och publikationer bakom sig, både här och internationellt. Han är utbildad på International Center of Photography, New York. 2009 publicerade han Gaza Photo Album som följdes upp med What life looks like och nu Killing Time och From a Distance. Alla delar har ställts ut på TEGEN2. En ny Kent Klich- publikation kommer dessutom släppas 2013 med specialskrivet förord av Judith Butler. Publikationen blir på så sätt också en dokumentation av utställningssamarbetet med TEGEN2.