VILDSKOTT

Sahar Al-khateeb, Nongkran Panmongkol, Chun Lee Wang Gurt, Ghayath Almadhoun, Marie Silkeberg

20/5-16 till 12/6-16

Ett vildskott är en ”vilde” som har brutit sig ut ur en förädlad planta och som har målet att konkurrera om plats, ljus och energi. Vildskott plockas därför bort. Men konst är inte plantor, tack och lov, därför vårdar konstnären sina ”vildskott”, ja de är helt oumbärliga för konsten.

INSTALLATION – TECKNING – VIDEO – POESI

Sahar Al-khateeb ställer nu för första gången ut i Stockholm. Hon kom från Palestina till Sverige 2013, efter att ha brutit med familjens religiösa och samhällets rådande normsystem. Det går att spåra i hennes konst, som i mycket handlar om transformation – processer som också är smärtsamma: att bryta sig ut ur normsystem och gå sin egen väg; det kräver både styrka, mod och egensinnighet, egenskaper som förenar de tre kvinnliga konstnärer som TEGEN2 presenterar.

Nongkran Panmongkol, har varit verksam i många år i Sverige. Hon kommer ursprungligen från Thailand och har tidigare ställt ut på TEGEN2. Med en bas även i Thailand, väver hon in sin bakgrundshistoria, med det nuvarande Thailand, och med en ofta ironisk/kritisk twist gestaltar hon både absurda och smärtsamma omvandlingsprocesser, på såväl nations- som individnivå.

Chun Lee Wang Gurt är också en väletablerad konstnär i Sverige, som också tidigare ställt ut på TEGEN2, och på Moderna Museet. De senaste åren har hon varit en flitig utställare i sitt forna hemland Kina, som satt bestående spår i Chun Lees konst, som återkommande erfarenheter, minnen och symboler, ur dröm och verklighet, där både mörker, död, omvandling och alienation uppträder.

Det förflutna spökar för oss alla, det är inte unikt för de som är födda någon annanstans, men det uppstår transformationer/omvandlingar av ett speciellt slag för de som bryter upp från en annan kultur och tradition. Och konsten är en mycket bra plats att processa sådana erfarenheter i.

Det gäller förstås också för poesin, vilket den Syriskfödda Palestinska poeten Ghayath Almadhoun återkommande vittnat om i sina dikter, liksom i det ömsesidigt fruktbara poetiska mötet med poeten Marie Silkeberg, vilket resulterat i en bejublad gemensam diktsamling Till Damaskus och nu i ett videosamarbete som heter Snö. Poeterna kommer att under utställningen även framföra sina dikter, datum för det kommer.